April 21, 2018

Ghid

De ce aveti nevoie de un arhitect?

Putini oameni realizeaza cat de complicat este sa construiesti, aceasta pana cand se gasesc ei insisi pierduti in ceata optiunilor de design, partiuri, scheme functionale, probleme legislative privitoare la constructii sau chiar incercand sa joace rolul antreprenorilor. Daca doua proiecte nu sunt mai niciodata asemanatoare, tot asa nu exista o singura linie bine determinata de urmat.

Arhitectul este profesionistul care are educatia, antrenamentul, experienta si viziunea sa se ghideze prin intregul proces de design si constructie.El va ajuta sa realizati, cu banii stransi pentru constructie, ceea ce este cel mai bine pentru dumneavoastra. Arhitectii vad ansamblul, ei nu deseneaza doar patru pereti si un acoperis, ci creeaza mediul total, interior si exterior, ce satisface nevoile functionale si incita catre spatii dinamice in care munciti sau traiti. Chiar daca vrei sa restaurezi, sa adaugi sau sa construiesti din bucatele, arhitectul poate sa-ti arate modul. Muncind cu antreprenorii si alti profesionisti constructori, arhitectii va pot ajuta sa incheiati un proiect bine desenat care indeplineste nevoile dumneavoastra si nu impieteaza asupra timpului si banilor dumneavoastra

^^top^^

Arhitectul va rezolva problemele

Cele mai multe proiecte proiecte pornesc de la o dorinta sau de la o nevoie. "Doresc mai mult spatiu liber in biroul meu !" sau "Nu mai avem loc in casa !" . Dar cum sa transformi aceasta dorinta in metri patrati sau in spatiu tridimensional ? Exact acest lucru stiu sa-l faca arhitectii. Ei au fost pregatiti sa rezolve astfel de probleme in mod creeativ. Cu cunostintele lor de design si constructie, arhitectii pot sa va propuna alternative si optiuni la care niciodata nu v-ati fi gandit.

Mai doriti o camera pentru familia dumneavoastra in crestere ? Un arhitect poate sa va arate cum sa va mariti casa fara ca dumneavoastra sa va agitati prea mult. Un arhitect va poate proiecta un birou sau un magazin, care sa va satisfaca nevoile de astazi, dar care sa poata fi adaptat la nevoile dumneavoastra viitoare de maine. Aveti un buget limitat? Arhitectul se ingrijeste sa va incadrati in costurile planificate si disponibile. Arhitectul poate sa va salveze banii. Serviciile arhitectului sunt o investitie inteleapta si nu un cost suplimentar al constructiei.

De ce ?

....pentru ca un proiect bine conceput poate fi realizat mai eficient si mai economic. Arhitectii planuiesc impreuna cu dumneavoastra, dar schimbarile pot fi facute pe hartie, dupa cum se schimba ideile dumneavoastra, ceea ce este mult mai ieftin decat daca schimbarile sunt facute mai tarziu cand constructia se ridica;

....pentru ca eficienta unei constructii poate sa va salveze banii. Un arhitect poate proiecta o constructie astfel incat sa minimizeze efectul de sera, dar sa-i lase lumina naturala, reducand astfel consumul electric la strictul necesar, economisindu-va astfel banii pe care i-ati da mai tarziu pe ....pentru ca arhitectul va poate folosi bugetul cat se poate de eficient. Arhitectul va dezvolta proiectul in functie de cerintele dumneavoastra;

....pentru ca un arhitect poate sa va ajute sa alegeti materialele care sunt durabile si frumoase, salvandu-va de la cheltuieli suplimentare. Familiaritatea lui cu materialele de tot felul il face capabil sa le aleaga pe cele mai adecvate;

....pentru ca proiectele bune se vand. O casa bine proiectata are o valoare de revanzare inalta, un depozit bine proiectat atrage clientii, un loc de munca bine proiectat atrage angajatii si creste productivitatea.

^^top^^

Arhitectul poate sa va faca viata mai simpla

Actul de a construi este un proces lung care este adesea deranjant, in special atunci cand munciti sau traiti in locul unde se construieste. Arhitectul pe care-l angajati va fereste de neplaceri si incearca sa faca procesul mai bland si mai suportabil. Daca proiectul cere inginerie sau alte servicii de proiectare, arhitectul poate coordona aceasta echipa in locul dumneavoastra. Arhitectii va pot ajuta sa gasiti antreprenori calificati care sa corespunda cererilor dumneavoastra.

^^top^^

Cum gasiti arhitectul potrivit?

Fiecare arhitect are stilul sau in proiectare si in metodele de lucru; deci este important sa gasiti un arhitect care intelege stilul si nevoile dumneavoastra. Daca ati lucrat deja cu unul si v-a convenit, este preferabil sa apelati din nou la el; daca nu, va trebui sa faceti un efort. Aflati cine proiecteaza in comunitatea dumneavoastra si intocmiti o lista cu potentiali arhitecti. Luati recomandari de la prieteni, rude sau de la cei care au lucrat cu arhitecti. Verificati daca arhitectii propusi sunt membrii cu drept de semnatura inscrisi in Tabloul National al Arhitectilor. Aceasta calitate da arhitectului un cod etic si permite accederea la o varietate de resurse profesionale. Cereti de la Ordinul Arhitectilor lista arhitectilor si firmelor de arhitectura inscrise in Tablou. Apelati la orice firma sau arhitect de pe lista. Rescrieti-va tema de proiect si intrebati daca vrea cineva s-o preia. Daca un birou nu este capabil sa va preia proiectul, intrebati daca poate sa va sugereze alta firma.

Cereti informatii despre calificarea si experienta proiectantului. Materialele pe care le cereti pot include o scrisoare de intentie, brosuri, fotografii ale activitatii trecute, lista cu specialistii firmei sau colaboratorii pe specialitati, calificarile lor, precum si materiale biografice.

^^top^^

Discutand despre compozitie

Interviul este crucial pentru ca va da sansa sa intalniti oamenii care vor transpune pe hartie ideile si dorintele dumneavoastra. Amintiti-va, veti lucra cu arhitectul pentru un timp lung si vreti pe cineva care sa va faca sa va simtiti confortabil.

Rezervati-va in final o ora pentru interviu. Intalnirea ar putea avea loc in biroul arhitectului si atunci va veti putea forma o parere despre cadrul si atmosfera in care este conceput proiectul, sau la dumneavoastra, arhitectul putand astfel sa asimileze mai mult despre proiect si nevoile dumneavoastra. Arhitectul poate sa va arate ilustrate sau fotografii cu munca din trecut si sa descrie cum va vor ajuta experienta sa si a specialistilor sai. De-a lungul interviului veti vedea cat de ocupati sunt proiectantii sau daca arhitectul are capacitatea sa preia comanda dumneavoastra. In cazul firmelor de proiectare, intrebati cine va prelua angajamentul si insistati sa-l intalniti pe cel care va va desena proiectul. De asemenea, discutati despre bugetul dumneavoastra alocat executarii proiectului. Inainte de a face selectia finala cereti arhitectului sa va detalieze proiectul si modul de lucru. Este important sa cereti referinte despre arhitect de la clientii din trecut.

Daca de-a lungul discutiei este ceva ce nu intelegeti cereti arhitectului clarificari. Daca va simtiti intimidat, sau daca arhitectul nu va explica lucrurile intr-un fel in care sa intelegeti, inseamna ca acesta nu este bun pentru dumneavoastra.

^^top^^

Decizia finala

In final veti alege arhitectul in care veti avea incredere. Arhitectul potrivit va fi acela care comunica cel mai bine cu dumneavoastra, judeca solutia tehnica si are creativitatea necesara, sa va ajute la realizarea unui proiect, care sa se potriveasca atat nevoilor cat si visurilor dumneavoastra - toate acestea la un pret accesibil.

^^top^^

Un cuvant despre onorariul arhitectului

Felul in care arhitectii isi fac serviciile pot fi confuze pentru clientul-debutant. Nu exista un pret anume pentru un tip particular de proiect. Onorariile sunt stabilite intr-un numar variat de feluri, depinzand de felul proiectului, de amplasament, de situatia juridica si reglementarile zonei, precum si de natura serviciilor, cat mai bine adaptate nevoilor dumneavoastra.

Unele proiecte se evalueaza in functie de cat timp va avea de lucrat arhitectul asupra lor, altele in functie de niste parametrii (de exemplu: metri patrati, camere, apartamente, etc)

Unii arhitecti cer o suma fixa, altii percep un procentaj din costul constructiei. Un arhitect poate sa va sugereze o combinatie a acestor metode.

^^top^^

Echipa de lucru

Cel mai bun proiect este creat atunci cand clientul si arhitectul lucreaza impreuna ca o echipa. Asumati-va un rol activ ! Proiectarea este o chestiune interesanta si creativa. Procesul poate fi amuzant, satisfacator si pozitiv. Poate fi de asemnenea o munca dificila. Puteti sa-i cereti arhitectului sa controleze constructia, sau puteti sa nu i-o cereti, dar trebuie sa-i platiti neaparat munca de concepere a proiectului.

^^top^^

Intelegerea scrisa

Odata ce ati gasit arhitectul, va trebui sa notificati termenii in care propuneti munca, serviciile, planul, bugetul si compensatia arhitectului. De asemenea orice modificare fundamentala a intelegerii prealabile trebuie notificata. Aceste intelegeri scrise pot lua multiple forme (contracte, conventii, minute, anexe la contract, etc.)

^^top^^

6 pasi spre construirea visului Dumneavoastra

1. SA NE HOTARAM CE CONSTRUIM - Primul nivel, numit programare, este cel mai valoros timp pe care-l veti petrece cu arhitectul. Este timpul in care discutati cerintele dumneavoastra pentru constructie: cate camere, ce functiuni va avea, cine le va folosi si cum. Arhitectul va va pune o multime de intrebari ca sa inteleaga mai bine sensul nevoilor dumneavoastra. Arhitectul va intreaba despre situatia juridica a proprietatii si va va enumera etapele de lucru in functie de cerintele dumneavoastra. Arhitectul va solicita Certificatul de Urbanism pentru a putea integra nevoile si dorintele dumneavoastra in contextul reglementarilor de urbanism si prevederilor legale privind constructiile.

2. SCHEMA PRIMARA - Odata ce v-ati decis asupra a ceea ce va fi construit, arhitectul va face o serie de schite incipiente cunoscute ca desene schematice (schite de proiect). Aceste schite va vor arata dispunerea generala a camerelor si a amplasamentului. Daca aveti dificultati in intelegerea schitelor, cereti arhitectului sa va explice. Arhitectul va rafina si reconsidera schitele pana cand solutia va va satisface. In aceasta faza arhitectul va va da un cost preliminar estimativ. Este greu sa prevezi coditiile de piata, motiv pentru care acest cost preliminar poate avea o marja de eroare destul de mare. Inainte de a trece la urmatoarea faza, arhitectul va va cere aprobarea acestor schite.

3. RAFINAREA DESENULUI - Acest pas, numit dezvoltarea proiectului, este momentul in care arhitectul pregateste desene mai detaliate pentru a ilustra alte aspecte ale proiectului. Planurile constructiei vor arata toate incaperile la forma si scara corecta. Cand va uitati la aceste desene incercati sa va imaginati cum va veti folosi de aceste spatii. Intrebati-va "Se va circula confortabil? Fiecare incapere imi serveste intentiei propuse? Imi place cum arata?" etc. Revedeti fiecare element impreuna cu arhitectul, pentru a putea fi sigur ca va veti cheltui banii in mod eficient.

4. PREGATIREA DOCUMENTELOR DE CONSTRUIRE - In cadrul acestei etape arhitectul pregateste documentatia, desenele detaliate si specificarile care vor fi depuse la institutiile administrative abilitate sa elibereze avize si autorizatii de constructie. Documentatia va fi inaintata si antreprenorului pentru a putea evalua costul constructiei. Cand ati obtinut toate avizele si autorizatia de constructie sunteti gata sa treceti la urmatorii pasi, respectiv la angajarea antreprenorului sau a constructorilor.

5. ANGAJAREA ANTREPRENORULUI - Antreprenorul este acela care supervizeaza si conduce constructia proiectului. Arhitectul va poate face recomandari, sau daca aveti deja pe cineva, trebuie sa-i trimiteti documentele de constructie, si sa negociati costurile si pretul lucrarilor. Arhitectul va va ajuta sa pregatiti documentatia si sa analizati ofertele. De obicei cel mai ieftin agent este ales sa faca aceasta munca, sub rezerva sa nu aibe o reputatie patata, ca de exemplu: nu se incadreaza de cele mai multe ori in conditiile contractului de antrepriza, este cunoscut prin tribunale, lucreaza cu constructori insuficient calificati, etc. Multi clienti prefera sa faca ei munca antreprenorului, aceasta insemnand in general bani salvati/castigati. Discutati argumentele pro si contra cu arhitectul dumneavoastra, ca sa va asigurati asupra celei mai bune solutii.

6. CONSTRUIREA - Acest pas final este adeseori cea mai enervanta parte a intregului proces, dar in final si partea ceea mai satisfacatoare, atat pentru dumneavoastra cat si pentru arhitectul dumneavoastra. Cand construirea incepe, proiectul dumneavoastra se muta dintr-o realitate vizuala intr-o realitate fizica. Implicarea arhitectului nu se opreste aici, el poate asigura serviciile administrative ale constructiei. Aceste servicii pot fi: angajarea antreprenorului (pentru si in contul clientului), vizitarea santierului si verificarea concordantei dintre proiect si realitatea fizica a constructiei, desemnarea dirigintelui de santier (omul de incredere al clientului), care urmareste cheltuielile facute in procesul de construire, exactitatea devizelor de lucrari, consumurile de materiale, etc. Acesta poate lucra independent, sau poate lucra in cadrul biroului arhitectului, dar in ambele cazuri trebuie sa fie o persoana de o integritate absoluta.

^^top^^


Adresa articolului http://altrix.ro/ghid.php?do=print&prj_set=

ALTRIX
e-mail: contact@altrix.ro
© Copyright ALTRIX :: Design & programming by TheSign