April 21, 2018

Onorariu

Tabel Anexa 6.14.A
Transe de investitie reactualizate si exprimate in EUR

Tabel Anexa 6.15.A
Cote procentuale din valoarea de investitie pentru proiectarea lucrarilor cu specific arhitectural. Clasificarea lucrarilor

Valori minime de investitie C+I
exprimate in EUR/mp, fara TVA

Cat de mult trebuie sa-i platiti arhitectului ?

Raspunsul la aceasta intrebare este in stransa legatura cu multimea serviciilor prestate de catre arhitect. Cu cat aveti nevoie de mai multe servicii, cu atat trebuie sa investiti mai mult in serviciile de arhitectura.

Pe ce se bazeaza onorariul cuvenit arhitectului ? Cuantumul onorariului se poate baza pe:

  • o suma fixa propusa de arhitect
  • o suma fixa pe o unitate a proiectului, care este multiplicata cu numarul de unitati ce apar in proiect (de exemplu: metri patrati, camere, apartamente, paturi, obiecte reper, etc.) un procentaj din costul constructiei
  • ore de proiectare
  • sau pe combinatii ale acestora

De exemplu: proiectul meu este un motel si este caracterizat de x locuri de cazare sau un numar de x camere; are rost sa folosesc aceste unitati ca baza de calcul? Da pentru ca veniturile si amortizarea motelului sunt in functie de numarul de unitati de cazare existente iar dumneavoastra va este mai usor sa raportati costurile unui loc de cazare vizavi de veniturile estimative aduse de acest loc.

^^top^^

Este recomandabil procentajul din costul constructiei?

Depinde, aceasta cere o determinare riguroasa a costului sau a ceea ce include costul constructiei. Creeaza destul de multe probleme in perioadele cand inflatia este ridicata, dar multi arhitecti o prefera atunci cand lucrarile lor se deruleaza pe o perioada lunga de timp, protejandu-si astfel diminuarea valorii onorariului.

Procentajul nu este indicat atunci cand bugetul este limitat la o suma fixa si arhitectului i se cere sa obtina cat mai multe unitati. De exemplu: tema de proiect este un motel, pe un amplasament prestabilit si i se cere arhitectului sa proiecteze un obiectiv cu cat mai multe locuri de cazare.

^^top^^

Ce include suma de plata propusa de arhitect?

Acesta include in general costurile personalului si arhitectului, profitul firmei de proiectare si este o chestiune a negocierii beneficiar-arhitect.

^^top^^

Cand are rost sa apelam la plata pe ora?

Si aceasta este o chestiune de negociere, dar in general are rost cand exista prea multe necunoscute. Cele mai multe proiecte incep astfel, pana cand totul este determinat si se poate calcula suma.

Stabiliti corect termenele de plata, aceasta va ajuta sa planificati investitia in proiect.

Stabiliti la ce alte cheltuieli puteti sa va asteptati. "Pot sa ma astept la servicii de inginerie, la expertize tehnice sau la servicii de consiliere si/sau verificare?"

Toate acestea stabilite de la inceput va scutesc de multe neplaceri pe parcursul desfasurarii proiectului.

^^top^^

Ce se intampla cand proprietarul si arhitectul nu ajung la o intelegere asupra platii ?

Continuati discutia, poate unele servicii pot fi asigurate totusi de arhitect, dar cand totul ramane la stadiul de intelegere mutuala, discutia nu mai are rost, ea trebuie intrerupta.

^^top^^


Adresa articolului http://altrix.ro/onorariu.php?do=print&prj_set=

ALTRIX
e-mail: contact@altrix.ro
© Copyright ALTRIX :: Design & programming by TheSign