April 21, 2018

Servicii

Va puteti face o imagine despre modul in care firma noastra gestioneaza proiectele de arhitectura consultand prezentarile lucrarilor pe care le-am realizat pana in prezent.

Lucrarile sunt grupate pe categorii, astfel:

Inceputul

Cel mai bun mod de a incepe un nou proiect, este sa reflectati la ceea ce doriti. Ca beneficiar aduceti o mare contributie proiectului dumneavoastra, cunostinte, experienta, aspiratii, precum si resurse pentru a va realiza asteptarile. Fiecare beneficiar abordeaza proiectul de pe pozitii diferite. Unii au experienta in proiectare si constructii, stiu ce vor, iar altii au mai putina experienta. Daca faceti parte din aceasta categorie, este neaparat necesar sa apelati la serviciile unui arhitect cat mai devreme posibil.

Cum si cat doriti sa va implicati in realizarea acestui proiect? Ce activitati doriti si puteti sa desfasurati in cadrul proiectului? A fost amplasamentul stabilit? Ati fixat dumneavoastra bugetul sau l-au fixat altii? Care sunt aspiratiile dumneavoastra? Ce ati gandit asupra proiectului? Care sunt motivatiile dumneavoastra ca beneficiar? Impreuna cu cine decideti? De cate informatii aveti nevoie pentru a lua o decizie? Aveti nevoie de detalii? Este un proiect experimental? Aveti resursele necesare realizarii proiectului? Cata experienta aveti in proiectare? Ati mai facut asta inainte? Daca da, ati avut succes? Si cand ati fost dezamagit? Dupa ce va raspundeti la aceste intrebari, treceti la etapa urmatoare.

^^top^^

Alegerea arhitectului potrivit

Clientul debutant si chiar clientul experimentat, aflati in fata unor situatii noi au multe probleme in alegerea arhitectului.

Cand sa angajati un arhitect? Cat mai devreme posibil. Arhitectul va poate ajuta atat la definirea proiectului, cat si la studierea sitului si alegerea amplasamentului cel mai potrivit.

Sa apelez la mai multe birouri de arhitectura? De obicei da cu exceptia sitautiei in care sunt deja in relatii cu un alt arhitect.

Cum pot gasi cele mai potrivite birouri de arhitectura? Contactati alti clienti care au trecut prin experiente similare si aflati la cine au apelat, daca si de ce au fost sau nu multumiti.

Cu cate birouri de arhitectura voi lua legatura si cum vor fi alese? Cei mai multi oameni va sfatuiesc sa contactati de la trei pana la cinci birouri de arhitectura.

Cum pot sa-mi structurez intrevederea ca s-o fac cat mai informativ posibila? Cereti sa vedeti cum va aborda arhitectul informatia, cum va lua deciziile. Puteti vizita constructiile existente pentru a le vedea in folosinta.

Pe ce imi bazez decizia? Decizia personala este predominanta in arhitectura. Bazati-va pe urmatorii factori: competenta tehnica, serviciu profesional, abilitate in prezentare si cost.

Unele persoane spun ca se alege un constructor inaintea alegerii arhitectului. Este bun acest sfat? Este mai indicat sa alegeti un arhitect inainte; dupa aceea veti avea un ajutor in a intelege cum constructorul sau antreprenorul pot face cu dumneavoastra o echipa. Nu acceptati ca proiectul sa fie facut de arhitecti din echipa antreprenorului sau constructorului chiar daca acestia se ofera sa va presteze acest serviciu foarte convenabil. Nu uitati, in general la acestia predomina interesul antreprenorial in detrimentul interesului dumneavoastra.

Cateva indicatii aditionale: angajati serviciul unui profesionist; investiti in sfaturile unui economist; respectati arhitectul ca pe un profesionist; nu ezitati sa intrebati despre problemele pe care vi le-ati pus singur.

Alegerea este un proces bilateral. Arhitectii intelepti sunt cel putin tot atat de atenti, in selectarea propriilor clienti, pe cat sunt clientii in alegerea arhitectului.

^^top^^

Identificarea serviciului de care aveti nevoie

Proiectele fiind diferite, cer combinatii diferite de servicii de arhitectura. Cele mai multe proiecte cer un set de servicii tipice asigurate de arhitecti, respectiv schita preliminara, studiul tehnico-economic si pregatirea documentelor de constructie (planuri, fatade, sectiuni, detalii de executie, specificatii, documentatii pentru obtinerea avizelor si autorizatiei de constructie, propuneri pentru antreprenori, etc.). Unii clienti cer pe langa aceste servicii de baza si asistenta in procesul negocierii cu antreprenorul. a pretului de cost sau pot sa mai ceara o antecalculatie detaliata conform normelor de deviz. Alti clienti doresc o supraveghere intensiva a santierului sau o verificare amanuntita a devizelor intocmite de antreprenori. De asemenea, sunt proiecte care cer studii tehnice de specialitate (restaurare, trafic, acustica, statica, climatizare, etc.)

Nu toate serviciile pot fi asigurate de arhitect, dar in urma discutiilor cu arhitectul veti stabilii celelalte servicii pe care acesta nu le poate asigura.

^^top^^

Decizii asupra serviciilor

Folositi listele despre serviciile de arhitectura iar cand sunt prea multe necunoscute, despre proiect si servicii sau despre raporturile dintre beneficiar, proiectant, antreprenor si constructor, angajati arhitectul sa defineasca proiectul pe etape si stabiliti impreuna obligatiile fiecarei parti si raporturile juridice ce se nasc astfel.

^^top^^

Negocierea

Intelegerea formala intre beneficiar si arhitect este ocazia care-l asigura, si pe unul si pe celalalt, sa vada daca proiectul indeplineste cererile si asteptarile.

^^top^^

Stabiliti cerintele proiectului!

 • ce trebuie desenat si construit;
 • localizarea sitului (unde va fi construit);
 • rolul constructiei (pentru viata posesorului, afaceri, comunitate, etc.);
 • estimarea bugetului si sursele de finantare;
 • regulamente de urbanism (cadrul juridic, functia primordiala de autorizare a constructiilor);
 • Descrieti sarcina proiectului si impuneti responsabilitatea fiecarei parti !
 • beneficiarul si arhitectul sunt cei care indeplinesc sarcina proiectului;
 • ei trebuie sa identifice schita preliminara si metodele de lucru;
 • beneficiarul si arhitectul trebuie sa stabileasca de care sarcina se ocupa fiecare;

^^top^^

Faceti o estimare preliminara!

 • plasati fiecare sarcina pe un grafic de timp, estimand durata pentru fiecare sarcina;
 • beneficiar, arhitect sau oricine se ocupa de proiect, trebuie sa impuna dezvoltarea lui;

^^top^^

Aruncati o privire critica asupra rezultatului!

 • ati permis fiecaruia un timp pentru aceasta activitate ?
 • dumneavoastra v-ati permis un timp pentru a verifica activitatea de proiectare ?
 • Folositi aceasta munca de planificare ca o baza pentru stabilirea compensatiilor arhitectului !

^^top^^

Intelegerea beneficiar - arhitect = contractul

Folositi un contract scris !

Prevedeti obligatiile fiecarei parti si serviciile prestate de arhitect, care dintre partile contractante stabileste raporturi juridice cu specialistii de utilitati, onorariul arhitectului, termenele de predare si de plata.

Consultati-va consilierul juridic inainte de a semna aceasta intelegere.

^^top^^

Pastrarea proiectului pe linia specifica

Beneficiarul trebuie sa asigure obiectivele, amplasamentul, bugetul, descrierea legala a proprietatii si scopul constructiei.

Un arhitect bun defineste atat programul, cat si bugetul. Secretul proiectelor de succes este rezultatul pregatirii proiectului, atat de catre beneficiar cat si de arhitect. Fiti dumneavoastra insiva o parte din procesul de proiectare, pentru a fi sigur ca proiectul va iesi asa cum doriti.

Intalniti-va regulat cu echipa de proiectare si implicati-va in procesul de proiectare pentru a fi siguri ca arhitectul urmareste ceea ce doriti dumneavoastra.

Modificati intelegerea beneficiar - arhitect daca scopurile sau serviciile din proiect se schimba.

Este bine sa cereti arhitectului sa participe la procesul de negociere pe care-l veti avea cu antreprenorul, tot asa cum este bine sa-i cereti sa va recomande antreprenorii.

^^top^^

Mentinerea relatiilor profesionale

Observati munca constructorilor, revedeti planurile desenate, verificati daca antreprenorul a inteles intentia proiectului si preveniti sa nu va cheltuie in devans bugetul. Continuand relatia profesionala il faceti capabil pe arhitect sa serveasca interesele dumneavoastra vizand scopul initial al proiectului.

^^top^^


Adresa articolului http://altrix.ro/servicii.php?do=print&prj_set=

ALTRIX
e-mail: contact@altrix.ro
© Copyright ALTRIX :: Design & programming by TheSign